Банкеръ Daily

Свят

Великобритания първа в света одобри лекарството на "Мерк"

Днес Великобритания стана първата страна в света, която одобри антивирусно перорално хапче за лекуване на симптоматичен Covid-19, разработено съвместно от компаниите Merck и Ridgeback Biotherapeutics, което би дало нов тласък в борбата срещу пандемията, съобщава Ройтерс.

Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) препоръча лекарството молнупиравир (molnupiravir) да се използва възможно най-скоро след положителен тест за Covid-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите.

Таблетката "Молнупирарвир" ще бъда давана два пъти на ден на уязвими пациенти, които наскоро са диагностицирани със заболяването. По време на клиничните изпитания лекарството, което първоначално е било разработено за лечение на грип, е показало, че намалява риска от хоспитализиране или смърт с около 50%.

То е първото орално антивирусно лекарство за Covid-19 и атакува ензима, който вирусът използва да произвежда свои копия, като внася изменения в неговия генетичен код. Чрез обуздаване на мултиплицирането на вируса неговите нива в организма остават ниски и се намалява силата на заболяването.

Правителството и Националната служба по здравеопазване (NHS) ще потвърдят как това лечение на Covid-19 ще бъде своевременно предоставяно на пациентите.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид каза, че днес е исторически ден за страната, тъй като Великобритания става първата в света, одобрила хапче срещу Covid-19, което всеки може да вземе у дома си.

От компанията Merck заявиха, че очакват да произведат 10 милиона курса от това лечение до края на тази година, като най-малко 20 милиона курса за лечение ще бъдат произведени през 2022 година.

Компанията също публикува изявление, в което обяснява, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) е одобрила употребата на лекарството за "лечение на лек до умерен Covid-19 при възрастни с положителен тест и с поне един рисков фактор за развитието на тежко заболяване".

Британският регулатор за лекарствата обяви, че хапчето може да се предписва на хора, които имат лека или средна степен на заразяване и имат поне един рисков фактор за развиване на сериозно заболяване, като наднормено тегло, напреднала възраст, диабет или сърдечно заболяване.

Великобритания вече поръча 480 000 флакона с "Молнупиравир", които ще бъдат доставени до края на годината.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и Европейската агенция по лекарствата (EMA), все още разглеждат заявлението на Merck за одобрение на лекарството срещу Covid-19 на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във