Банкеръ Daily

Свят

Великобритания публикува планове за реагиране при Брексит без сделка

Майкъл Гоув

Великобритания се опита да успокои безпокойството, което поражда Брексит без сделка, като публикува днес планове за реагиране при непредвидени случаи, включително за създаване на нова служба, която да помага на доставчиците на медицински стоки, предаде Ройтерс.

Британският парламент, в който повечето депутати се опитват да предотвратят Брексит без сделка, поиска по-рано осъвременени данни за усилията на правителството за смекчаване на неблагоприятните последици, които се очаква да причини излизането от Европейския съюз без споразумение.

Правителството публикува осъвременен вариант на тези планове в документ, озаглавен "Доклад за готовността при липса на сделка". Той включва стъпките, предприети по важни въпроси като границите, правата на гражданите, енергетиката, промишлеността и Северна Ирландия.

"Във всеки момент правителството ще бъде откровено за бъдещите предизвикателства, ще вижда и възможностите", каза министър Майкъл Гоув, който отговаря за приготовленията. "Правителството, компаниите и гражданите могат да работят заедно, за да се подготвят за Брексит, и да гледат уверено към бъдещето", заяви той.

Изтекли по-рано документи изтъкваха възможността за граждански размирици и недостиг на храни, гориво и лекарства при Брекзит без сделка, въпреки че правителството тогава увери, че това са остарели вече сценарии за възможно най-лошия случай.

В сегашния документ, който до голяма степен включва обявени по-рано мерки и съвети към компаниите и потребителите, се говори за създаването на нова служба, която да помага на доставчиците на медицински стоки да се подготвят за новата ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във