Банкеръ Daily

Свят

Великобритания продължава разхлабването въпреки индийския щам

Обяд в ресторант или посещение на футболен мач - англичаните си връщат от днес някои свободи въпреки тревогите около разпространението на индийския вирусен вариант, което може да постави под въпрос вдигането на всички рестрикции, свързани с пандемията, предаде Франс прес.

Ситуацията във Великобритания - най-силно пострадалата от КОВИД-19 страна в Европа с около 128 000 смъртни случая, осезаемо се подобри след строга карантина през зимата и активната ваксинационна кампания. Картината обаче се помрачи от огнища на индийския вариант, особено в Северозападна Англия.

При все че прикани британците да бъдат "предпазливи", премиерът Борис Джонсън заяви, че в момента няма никаква причина да се отлага насроченото за днес разхлабване на мерките. Отново ще отворят врати залите на пъбовете и ресторантите, които посрещат клиенти на терасите още от април. Отварят също така музеите, хотелите, театралните комплекси и стадионите, където ще се допускат до 10 000 зрители.

Забранени от месеци, отново се разрешават домашните празненства, но с участието на до шест души или максимум две домакинства, също и ваканциите в чужбина, въпреки че само при някои дестинации не се налага карантина при връщане в страната.

В Шотландия, чието правителство има свой график за смекчаване на мерките, разхлабването на някои от тях не важи за райони с епидемични огнища като Глазгоу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във