Банкеръ Daily

Свят

Великобритания подготвя своя отказ от североирландския протокол

Великобритания може едностранно през декември да се откаже от реализацията на протокола за Северна Ирландия, подписан с Брюксел в рамките на споразумението за Brexit. За това съобщава вестник The Times като се позовава на високопоставени източници в британското правителство.

По информация на изданието, Лондон ще тръгне към такава една стъпка, ако в следващите няколко седмици Брюксел не покаже готовност за "сериозни преговори" по протокола. Източниците на The Times са отбелязали, че неспособността да се постигне прогрес по североирландския въпрос може да доведе до бъркотия в региона. А също така да постави под заплаха принципа на разделение на властите между католиците и протестантите.

Най свое ред вестник The Daily Telegraph информира, че Великобритания е разработила план за заместване на североирландския протокол, детайли от който, както се очаква, ще бъдат обявени днес в Манчестър на конгреса на управляващата Консервативна партия.

Съгласно търговското споразумение, сключено през декември миналата година между ЕС и Великобритания, Северна Ирландия, напуснала Евросъюза в състава на Обединеното Кралство, остана част от митническата територия на Европейския съюз. Този двоен статус позволи да се избегне „издигането“ на граница между Ълстър и Ирландия, която е член на Евросъюза. Но той изискваше въвеждане на контролни процедури в североирландските пристанища за транспорта на редица стоки от другите части на Обединеното Кралство. Осигуряването на прозрачност по границите на остров Ирландия беше необходимо, за да се запази Белфаското споразумение от 1998 година, което сложи край на въоръженото противоставяне между протестантите-лоялисти и католиците-националисти в Ълстър.

Британските експерти се опасяват, че трудностите с реализацията на протокола за Северна Ирландия могат да прераснат в политическа криза в региона. На фона на недоволството от неговите клаузи от страна на лоялистите, застъпващи се за по-тясна връзка с Лондон, първият министър на региона Арлин Фостер беше принудена да подаде оставка, а  вместо нея този пост на 17 юни беше зает от Пол Гивън.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във