Банкеръ Daily

Свят

Великобритания отменя още ограничения от 17 май

Англия продължава да отменя ковид ограничения от 17 май благодарение на добрите показатели при заразените и ваксинираните, съобщи вчера британското правителство, цитирано от Ройтерс.

Великобритания постепенно разхлабва рестрикциите от последния локдаун, следвайки огласения през февруари план от четири фази.
При третия етап на хората ще бъде позволено отново да се срещат на закрито, за първи път от месеци, като на едно място ще могат да се събират до шестима души или две домакинства.

Барове, кафенета и ресторанти ще могат да посрещат посетители на закрито при спазването на някои правила. Дейността си ще могат да възобновят също развлекателни и хотелски обекти, както и спортни съоръжения.

От канцеларията на премиера Борис Джонсън отбелязаха, че при решението за пристъпване към третия етап са взети под внимание най-новите данни за ваксинациите, заразените, броя на пациентите в болница и смъртните случаи.

"Данните отразяват това, което ние вече знаем - няма да допуснем този вирус да ни победи", е казал Джонсън според комюнике на "Даунинг стрийт".

"Пътната карта остава в сила, успешната ни ваксинационна програма продължава - над две трети от пълнолетните жители на Обединеното кралство вече са имунизирани с първа доза ваксина - и сега можем да планираме отпадане на ограниченията - предпазливо, но необратимо", се казва в комюникето.

Очаква се премиерът Джонсън да огласи настъпването на третия етап от плана за отхлабване на вчера, след среща с министрите сутринта. От 17 май се очаква да бъдат облекчени и някои рестрикции, свързани с пътуванията в чужбина, посочва Франс прес.

Полуавтономните правителства в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат собствен план-график за облекчаване на наложените заради ковид ограничения.

КОВИД-19 отне живота на над 127 000 души във Великобритания. Страната преживя ужасяваща втора вълна, чийто пик бе в края на януари, но оттогава броят на новите случаи и на починалите стремително спада.

Вчера здравните власти съобщиха са общо 1770 нови заразени и само два смъртни случая в Обединеното кралство. В апогея на втората вълна дневният брой на заразените надхвърляше 80 000, а починалите в деня на пика бяха над 1300.

Facebook logo
Бъдете с нас и във