Банкеръ Daily

Свят

Великобритания отбелязва 70 г. управление на Елизабет II

Елизабет II ще посрещне в уединение 70-годишният юбилей от встъпването й на британския престол, който се пада в неделя. В памет на баща й Джордж VI, който почина на 6 февруари 1952 година, датата на началото на нейното царуване няма да се отбелязва по-тържествено. Мащабните тържества по случай на платинения й юбилей за управлението на Нейно Величество са планирани за юни.

Почивните дни кралицата прекарва в своя любим извънградски имот Сандринг в графство Норфолк, където е починал Джордж VI. Както отбелязват британските медии, 6 февруари за кралицата е най-напред ден на загуба и повод да си спомни баща си, а сега и мъжа си - херцогът на Единбург Филип, който почина през април миналата година на 99 години. По-рано кралицата и принцът-консорт прекарваха този ден заедно, ограничавайки до минимум броя на слугите.

Различни събития са подготвени по случай 70-годишнината от управлението на Елизабет II. Те ще се провеждат през цялата година, но пикът на тържествата ще достигне в началото на лятото, когато британците очаква четиридневния дълъг уикенд.

От 2 до 5 юни за посетители ще бъдат открити Сандринг - частният замък на фамилията Уиндзор, и замъкът Балморал в Шотландия. На 2 юни в центъра на Лондон ще се проведе парад, в който ще участват 1400 военнослужещи от различни подразделения на въоръжените сили и 400 музиканти. На 3 юни ще има празнична служба в Катедралата "СвПавел" в Лондон - една от най-внушителните и красиви катедрали в цяла Европа. А на следващия ден в Бъкингамския дворц ще се състои концерт, в който ще участват артисти от целия свят.

В Уиндзор на 5 юни ще има празничен обяд на открито, където за половинкилометрова маса ще се разположат над 1500 гости, представляващи всички слоеве на британското общество.

Рекордите на Елизабет II

Елизабет II се качва на престола на 25 години, като наследява своя баща Джордж VI (1895-1952 г.). През септември 2015 година Нейно Величество надмина рекорда на кралица Виктория (1819-1901 г.) по продължителност на заемане на трона - 64 години. След като на 13 октомври 2016 година почина кралят на Тайланд Пумипон Адулядет (Рама IX), тя стана най-дълго управляващия от днешните живи монарси в света. 

Сред жените, които са царували, тя е била на трона най-продължително време от всички в историята.

Засега тя "изостава" от постижението на френския крал Луи XIV, наричан Велики, а също Кралят Слънце (le Roi Soleil), който е управлявал Франция и Навара от 1643 до смъртта му през 1715 година (общо 72 години и 110 дни). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във