Банкеръ Daily

Съдът на Европейския съюз:

Великобритания от години надвишава ограниченията за замърсяване

Съдът на Европейския съюз постанови днес, че Великобритания от години надвишава ограниченията за замърсяване на въздуха, и разпореди страната да спазва правилата, предаде Ройтерс.

Това е първото решение на съда в Люксембург срещу Обединеното кралство след излизането му от съюза. Британското правителство е дало съгласието си да изпълнява всички решения на съда, които се отнасят за периода преди Брексит, отбелязва Ройтерс.

Европейските магистрати обявиха, че от 2010 до 2017 г. Великобритания "систематично и непрестанно" е превишавала лимита за изпускане в атмосферата на азотен двуокис в 16 области, сред които Лондон, Манчестър, Северна Англия, и Глазгоу. Освен това в британската столица са били нарушавани почасовите норми на емисиите на азотен диоксид, а правителството не е взело мерки за възможно най-голямото им ограничаване.
Съдът на ЕС нареди на Великобритания да намали своите емисии под максимално допустимите в съюза равнища. В противен случай Европейската комисия ще реши дали да започне наказателна процедура срещу страната, въпреки че тя вече не е част от ЕС, и може да й наложи финансови сакции.
Британското министерство на околната среда заяви, че проучва решението. "Замърсяването на въздуха е намалено значително на национално ниво след 2010 г. Сега ние сме извън ЕС и продължаваме да осъществяваме нашия план за 3,8 милиарда лири (5,3 милиарда долара) за качеството на въздуха", каза говорител на ведомството.

Автомобилният транспорт е главният източник на емисии на азотен диоксид, в резултат на което градските зони са най-засегнати. Продължителното излагане на замърсен въздух причинява диабет, белодробни заболявания и рак, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във