Банкеръ Daily

Свят

Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн се разбраха за Брексит без сделка

Великобритания и страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), които са част и от Европейската икономическа зона (ЕИЗ) - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия - се споразумяха за правата на своите граждани, в случай че Обединеното кралство напусне Европейския съюз (ЕС) без сделка, предаде Ройтерс.

Според разпространено днес съобщение на исландското правителство споразумението "защитава правата на гражданите на ЕАСТ, които живеят в Обединеното кралство, и на британските поданици, които живеят в държавите от ЕАСТ, така че да могат да продължат дейността си в случай на Брексит без сделка". "Това означава, че правата за пребиваване са гарантирани независимо от изхода от преговорите между (Европейския съюз и Обединеното кралство)", се отбелязва в комюникето.

По-рано днес норвежкото правителство обяви, че е предложило законопроект, който да гарантира правата на норвежците във Великобритания и на британците в Норвегия при "твърд Брексит".

Миналата година Лондон и Осло се споразумяха да прилагат в двустранните си отношения принципите от споразумението за Брексит, а сега новата договореност предвижда и сценария без сделка.

Норвежкият министър на правосъдието Тур Микел Вара изрази днес надежда, че Великобритания все пак ще напусне ЕС със споразумение.

Четвъртият член на ЕАСТ - Швейцария - не е част от ЕИЗ. Тя има сключени редица двустранни търговски споразумения със страни членки на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във