Банкеръ Daily

Свят

Великобритания няма да удължава преходния период, оттегля се на 31 декември

Великобритания няма да подава искане за удължаване на преходния период за оттегляне от Европейския съюз. Следователно преходният период ще приключи на 31 декември 2020 г. в съответствие с разпоредбите на споразумението за оттегляне.

Премиерът Борис Джонсън се срещна на 15 юни с председателите на Европейския съвет Шарл Мишел, на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския парламент Давид Сасоли, за да направят равносметка за напредъка на преговорите и да съгласуват следващите действия в преговорите за отношенията между ЕС и Обединеното кралство. Страните приветстваха конструктивните разговори за бъдещите отношения, които се състояха под ръководството на главните преговарящи Дейвид Фрост и Мишел Барние, и които позволиха на двете страни да изяснят позициите си. Те отбелязаха, че са завършени четири кръга преговори и размяна на законодателни текстове, въпреки предизвикателствата от пандемията от COVID -19. Успоредно с това страните се съгласиха, че е необходим нов импулс. Те подкрепиха плановете, договорени от главните преговарящи за активизиране на преговорите през юли и за създаване на най-благоприятните условия за сключване и ратифициране на сделка преди края на 2020 г. Това трябва да включва, ако е възможно, постигане на ранно съгласие за принципите, които ще залегнат в основата на всяко споразумение.

Брюксел и Обединеното кралство подписаха и ратифицираха Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство  и Политическата декларация за бъдещите отношения през октомври 2019 г. Общността води преговори с Обединеното кралство от март 2020 г. въз основа на мандат за преговори, който ЕП силно подкрепи през февруари 2020 г. На 1 януари 2021 г. Обединеното кралство ще излезе от митническия съюз и от единния пазар на ЕС.

Междувременно експертите от Bank of England обявиха, че заради коронавируса и Брекзит  Великобритания е изправена пред най-голямата рецесия от 300 години насам. И по-точно: от "големия студ" през 1709 година. Тогавашната зима е била толкова тежка, че е унищожила редица земеделски култури и е причинила смъртта на множество хора. Историците предполагат, че навремето БВП е отбелязал спад от 13%.

По данни на Британската статистическа служба ONS, спадът на БВП през април е 20,4 процента, а това връща страната до нивото от 2002 година. За сравнение - средният спад на БВП в еврозоната е 17,1 процента.

Какво ще покрива споразумението за бъдещите отношения

В договора за бъдещите отношения могат да влязат клаузи за търговията със стоки и услуги, опазването на околната среда, изследванията, образованието и други. Ключов въпрос ще бъде условията и принципите на търговия между ЕС и Великобритания ‒ например, ще има ли мита, какви ще бъдат стандартите за търгуваните продукти, как ще се гарантират честни условия на конкуренция и защитата на основните права, как ще се сътрудничи в областта на риболова и как ще се разрешават евентуални спорове.

Гражданите и техните права

Правата на гражданите са гарантирани в споразумението за оттегляне. Гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и британските граждани в ЕС имат право да останат да живеят и работят там, където са сега. Тази тема ще остане ключова за Европейския парламент, например по отношение на свободата на придвижване и предоставянето на здравни грижи на гражданите на ЕС във Великобритания. Депутатите в ЕП следят внимателно за прилагането на постигнатите договорености.

Равнопоставеност при конкуренцията, риболов

В споразумението се казва, че съгласието на Европарламента за всяко бъдещо търговско споразумение с Обединеното кралство, ще бъде дадено при положение че британското правителство се съгласи на равнопоставени условия (общи правила и стандарти) в областта на опазването на околната среда, стандартите на труда и държавната помощ, както и след постигането на споразумение за риболовния сектор. Засега Обединеното кралство не е участвало в преговори относно разпоредбите, гарантиращи равна конкуренция, се отбелязва в проекта на резолюция.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във