Банкеръ Daily

Свят

Великобритания няма да участва в европейска схема за закупуване на респиратори

Великобритания взе политическо решение да не участва в европейска схема за закупуване на респиратори и друга екипировка за борбата с коронавируса, каза високопоставен представител на британското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

Британското правителство има право да участва в подобни схеми по време на продължаващия до края на годината преходен период след Брексит.

На въпрос от депутат от парламентарната комисия за външни работи защо Великобритания не се е включила в схемата, ръководителят на дипломатическата служба на външното министерство Саймън Макдоналд заяви, че това е било политическо решение.

Той добави, че представители на дипломатическата мисия на Великобритания в ЕС "са уведомили министрите какво е налично, какво се предлага и решението е отрицателно".

Здравният министър Мат Ханкок обаче отрече да е имало такова политическо решение.

"Разговарях с външния министър и доколкото ми е известно, не е имало политическо решение да не участваме в тази схема. В здравното министерство получихме такава покана и се включихме. Така че сега участваме в тази схема. Доколкото знам обаче, тази схема до момента не е осигурила никакви лични защитни средства" за коронавируса, заяви Ханкок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във