Банкеръ Daily

Свят

Великобритания няма автоматично да депортира граждани на ЕС без молби за пребиваване

Великобритания няма автоматично да депортира граждани на Европейския съюз след изтичането на крайния срок на 30 юни 2021 г. за подаване на заявления за право да останат в страната след Брекзит, заяви днес Ги Верхофстат, координатор на Европейския парламент за Брекзит, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Верхофстат, който се срещна вчера с британски министри, включително с министъра за Брекзит Стивън Баркли, заяви, че е получил уверения за прилагане на гратисен период за онези, които не са кандидатствали по британската схема за "статут на уседналост" до крайния срок.

"Какво ще се случи с онези хора дори след изтичане на гратисния период? Няма да има автоматично депортиране", каза Верхофстат пред радио Би Би Си.

"След гратисния период те ще имат възможност да подават документи, посочвайки основанията, поради които не е било възможно да го направят в рамките на стандартната процедура", добави той.

Попитан за думите на Верхофстат, говорител на британският премиер Борис Джонсън потвърди, че няма да има автоматични депортации.

Наред с това Верхофстат предупреди днес, че договарянето на споразумение за търговските отношения на ЕС и Великобритания след Брекзит ще бъде "много трудно", ако Лондон, откаже да приеме европейските правила и стандарти, предаде ДПА.

"Смятам, че и двете страни имат интерес да бъдат много амбициозни (в преговорите). Но колко далеч ще се стигне е много трудно да се каже днес, защото това ще зависи от степента на желание от британска страна да се придържа към редица стандарти на ЕС", отбеляза Верхофстат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във