Банкеръ Daily

Свят

Великобритания не може да спре свободното движение на хора от ЕС в деня на Брексит

Експерти по въпросите на миграцията заявиха, че Великобритания не може да прекрати свободното движение на хора от ЕС в деня на Брексит, защото не разполага със система,  която определя кой е легално в страната, предаде БНР. 

На 19 август от Министерството на вътрешните работи оповестиха,  че свободата на движение ще бъде прекратена незабавно при Брексит без сделка. Отделът за наблюдение на миграцията към Оксфордския университет обаче заяви, че работодателите няма как да знаят дали европейските граждани са пристигнали сред 31 октомври. Това става на фона на последната официална статистика, че миграцията от ЕС е на най-ниското си ниво от 2013 година насам.

Според сегашната система европейските граждани не трябва да регистрират присъствието си във Великобритания, така че Хоум офис няма данни кога са пристигнали. Мадлийн Симпсън, директор на Отдела за наблюдение на миграцията, заяви, че дори и правителството да знае как точно иска да изглежда системата след Брексит, е невъзможно тя да бъде въведена незабавно в случай на Брексит без сделка. 

Единственият начин правителството да установи кои европейски граждани имат право да бъдат в Обединеното кралство е чрез схемата за статут на уседналост, която приключва през декември 2020 година. Статутът на уседналост цели регистриране гражданите от ЕС в страната, но няма задължение за тях да се включат в схемата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във