Банкеръ Daily

Свят

Великобритания наложи нови икономически санкции на Беларус

Днес Великобритания наложи санкции срещу износа от Беларус на калийни и петролни продукти, за да окаже натиск върху президента на страната Александър Лукашенко. 

По този начин страната се опитва да намали държавните приходи и да постави под прицел близките до него кръгове, съобщава Ройтерс. Санкциите са в резултат и на задържането на журналиста Роман Протасевич и неговата партньорка София Сапега от беларуските властимащи.

Чрез наложените санкции Англия забранява и закупуването на прехвърляеми ценни книжа и инструменти на паричния пазар, издадени от беларуската държава и нейните държавни банки. 

Пакетът включва и мерки за предотвратяване на излитане или кацане в Обединеното кралство на белоруски авиокомпании, както и забрана за предоставяне на техническа помощ на луксозния самолет на президент Лукашенко.

"Тези санкции показват, че Великобритания няма да приеме действията на Лукашенко след спечелените чрез измама избори", каза британският външен министър Доминик Рааб и подчерта, че режимът на Лукашенко продължава да смазва демокрацията и да нарушава правата на човека в Беларус.

Досега западните санкции не направиха нищо, за да убедят Лукашенко, който е на власт в бивша съветска държава от 1994 г., да промени курса.

Великобритания отбеляза, че се очаква по-късно днес и САЩ да обявяват нови наказателни мерки - точно година след оспорваните президентски избори в Беларус на 9 август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във