Банкеръ Daily

Свят

Великобритания може да плати спорната вноска на части

Финансовите министри на страните от Европейския съюз вероятно ще позволят на Великобритания да изплати допълнителната вноска в бюджета на ЕС от 2.1 млрд. евро на няколко части. Това информира "Ройтерс", като се позовава на източници от Европейската комисия.

В никакъв случай обаче, няма да има намаляване на вноската, която беше увеличена заради ревизираните икономически данни.

В понеделник Европейската комисия заяви, че Великобритания трябва да плати 2.1 млрд. евро към Бюджета на Европейския съюз до 1 декември или е заплашена от  допълнителни разходи за лихви. Британският министър-председател Дейвид Камерън категорично заяви, че няма да плати тези пари до определения краен срок, с аргумента, че представителите на ЕС не са успели да обяснят на правителството му, защо тези пари са дължими.

Този въпрос задълбочи още повече спора между Брюскел и Лондон и постави под огромен натиск британския министър-председател Дейвид Камерън.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, чието назначение Великобритания се опита да блокира, заяви във вторник, че не харесва начина, по който Камерън показва несъгласието си с бюджета на ЕС.

Аз нямам проблем с Дейвид Камерън. Той има проблем с другите министър-председатели", заяви Юнкер.

Очаква се финансовите министри на страните членки, включително и британския Джордж Озбърн, да намерят решение на този спор по време на заседанието на ЕКОФИН в Брюксел този петък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във