Банкеръ Daily

Свят

Великобритания може да напусне преговорите за Брексит

Премиерът Тереза Мей може да напусне масата за преговори с Европейския съюз през септември. Причината е сметката от 100 млрд. евро, която според някои европейски фигури трябва да плати Великобритания при напускането на алианса, съобщава "Сънди Телеграф", позовавайките се на високопоставен източник от "Даунинг стрийт“ 10.

Още през май на среща с бизнеса министърът, огговарящ за Брексит - Дейвид Дейвис, заяви, че Лондон няма да плати подобна сума. 

Kакто "БАНКЕРЪ" вече писа представители на британския екип, преговарящ за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, съобщиха, че разполагат с основания, според които не бива страната им да плаща сметката, искана от Брюксел за Брексита. 

Брюксел работи с британското правителство по приемане на методиката за изчисляване на точната сума, но още не са оповестявани окончателни цифри.

От Брюксел коментираха, че сметката може да възлезе на 60 млрд. евро, докато според Лондон тя трябва да е около 20 милиарда. Европейската комисия на този етап не е предявявала официално искане, но се чуват гласове, вдигащи летвата дори до 100 милиарда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във