Банкеръ Daily

Свят

Великобритания изпитва недостиг на работна ръка

Британски фирми страдат от недостиг на персонал след спад в пристигането на квалифицирана работна ръка от Европейския съюз след Брексит. Проучването е на специализирания Институт за персонал и развитие, който подчертава, че прирастът на работна ръка във Великобритания от Евросъюза е намалял наполовина.

Според въпросното проучване към момента има малко над 2 милиона и 200 хиляди души във Великобритания от държави в Европейския съюз. Данните сочат, че безработицата в страната е на равнище, по-високо от средно историческото, и липсата на прираст на работна ръка само ще утежни положението. Сред най-засегнатите сектори са социалните услуги и здравеопазването. Над 1000 работодатели са били анкетирани в проучването. От тях един на всеки трима твърди, че има информация, че служителите му от националности от Евросъюза имат намерение да напуснат страната през 2017-а година.

Британската министър-председателка Тереза Мей, която трябва да задейства процедурата за излизане на страната от Европейския съюз преди края на март, вече заяви, че ще гарантира всички права на гражданите на СЕ, които вече живеят в Обединеното кралство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във