Банкеръ Daily

Свят

Великобритания излиза от общия пазар и митническия съюз на Европа

Великобритания ще напусне общия пазар и митническия съюз в рамките на излизането си от Европейския съюз. Това ще каже днес премиерът Тереза Мей в реч пред аудитория от дипломати в Лондон, в която ще изложи стратегията си за Брекзита, пише вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.

В дългоочакваното си изказване в имението Ланкастър хаус, което се намира близо до Бъкингамския дворец и е стопанисвано от британското министерство на външните работи, тя ще представи 12-те си преговорни цели.

"Ние се стремим към ново и равноправно партньорство - между независима, самоуправляваща се и глобална Великобритания, от една страна, и нашите приятели и партньори в ЕС, от друга", ще заяви Тереза Мей според "Дейли телеграф".

Британският премиер ще даде да се разбере ясно, че страната ще напусне общия пазар и митническия съюз. "Никакво частично членство в Европейския съюз, асоциирано членство или нещо от сорта, при което сме наполовина вътре, наполовина вън", ще подчертае Мей. Тя ще уточни, че Великобритания няма да "се стреми към модел, който вече е възприет от други държави", нито към запазване на "парчета от (своето) членство".

Една от централните оси в стратегията на Мей за Брексита според "Дейли телеграф" ще е връщането на националния контрол върху границите на страната.

Очаква се речта на британския премиер да засили опасенията на инвеститорите от т.нар. твърд Брексит, които доведоха вчера до падане на курса на лирата до едно от най-ниските й равнища спрямо долара от над три десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във