Банкеръ Daily

Джонсън и Фон дер Лайен решиха в Брюксел

Великобритания и ЕС си дадоха срок до неделя да решат ще има ли сделка

Британският премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се споразумяха снощи, че до неделя трябва да вземат "твърдо решение" за бъдещето на преговорите за търговските отношения между Великобритания и ЕС след Брексит. Това съобщи високопоставен източник от Даунинг стрийт в изявление, изпратено до медиите минути след като Джонсън напусна централата на ЕК в Брюксел след среща с Фон дер Лайен, съобщиха световните агенции.

Източникът посочи, че двамата са имали "откровен разговор" по време на тричасовата работна вечеря, но са установили, че между двете страни "продължават да съществуват много сериозни разногласия".

Джонсън и Фон дер Лайен "се договориха за продължаване на дискусиите през следващите няколко дни между преговорните екипи", добави източникът, цитиран от Ройтерс. Планирано е вече, че още преди обед главните преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост, които присъстваха на вечерята, ще подновят преговорите.

"Премиерът не иска да остави неизпробван нито един път към възможна сделка. Премиерът и фон дер Лайен се договориха, че до неделя трябва да бъде взето твърдо решение за бъдещето на преговорите", добави той. Но както посочи британският източник източник, „Джонсън не иска да остави непроверен нито един от възможните пътища към постигане на сделка“.

Повече подробности всъщност излязоха за менюто на вечерята, включващо супа от тиква и миди за предястие, калкан с картофено пюре, уасаби и зеленчуци за основно ястие и торта „Павлова“ за десерт.

Борис Джонсън остана да пренощува в Брюксел.

Днес в белгийската столица се събират лидерите на страните членки на ЕС, които ще бъдат информирани от Урсула фон дер Лайен за хода на преговорите. Не се очаква те да обсъждат или да вземат решения по Брексит. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във