Банкеръ Daily

Ирландският външен министър:

Великобритания и ЕС имат от седмица до 10 дни да се разберат за търговска сделка

Саймън Ковини

Великобритания и Европейският съюз имат от седмица до 10 дни, за да намерят начин да постигнат напредък в търговските преговори, заяви днес ирландският външен министър Саймън Ковини, след като двете преговарящи страни се призоваха една на друга да променят позициите си по отношение на две от най-проблемните и спорни преговорни области.

Търговските преговори се възобновяват днес в Брюксел, след като през последната седмица не беше постигнат никакъв напред в двете най-спорни области - така наречените правила за равнопоставена конкуренция и риболов. Така Брюксел и Лондон отново пропуснаха  най-новия краен срок на преговорите до средата на ноември, предаде БНР.

Обединеното кралство напусна ЕС през януари, но двете преговарящи страни се мъчат да сключат сделка, която да допринесе за тяхната годишна двустранна търговия за близо един трилион долара, преди да приключи настоящия преходен период на 31 декември 2020 г.

"Наистина сме в последните 7 до 10 дни от това, ако няма сериозен пробив през този период, да се окажем с проблеми и в този случай фокусът ще се премести върху подготовката на Брексит без сделка и всички негативни последици, които ще доведе подобен сценарий", коментира Саймън Ковини пред ирландската радиостанция Newstalk.

"Мисля, че британското правителство разбира твърде добре, че е необходимо сделка тази седмица, истинският въпрос е дали има политически апетит да го направи. Мисля, че ще сключим сделка, това беше моята прогноза от известно време, но няма да бъда шокиран, ако всичко се разпадне", допълни той.

Британските управляващи многократно заявяват, че всяка една сделка трябва да зачита суверенитета на страната, но ЕС казва, че съседството на Великобритания до блока означава, че Брюксел не може да сключи търговска сделка, подобна на договорената с държави като Канада.

"Нашите червени линии не са се променили и ние се подготвяме за какъвто и да е резултат", заяви от своя страна британския здравен министър Мат Ханкок пред Скай нюз. "Разбира се, нашето предпочитание е да постигнем сделка, но зависи от европейците, ако те решат да постигнат необходимия напредък".

Високопоставен дипломат от ЕС, изказвайки се с условие за анонимност, заяви пред Ройтерс, че двете страни са "все още твърде далеч, за да могат да се чувстват комфортно", като повтори, че Великобритания трябва да направи избор, защото "времевият график е много затегнат".

Главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост заяви в неделя, че е имало известен напредък през последните дни и че двете страни имат общи проекти на текстове на договори, въпреки че тепърва предстои да бъдат договорени важни елементи.

"Може да не успеем", каза тогава Фрост и допълни: "Работим за постигане на сделка, но единствената възможна сделка е тази, която е съвместима с нашия суверенитет и поемане обратно на контрола над нашите закони, нашата търговия и нашите морски води".

Facebook logo
Бъдете с нас и във