Банкеръ Daily

Свят

Великобритания и ЕС договориха проектоспоразумение за Брексит

Британски и ирландски медии съобщават, че британските и европейските преговарящи за Брексит са постигнали споразумение по предложената сделка за Брексит за разрешаване на основния оставащ висящ въпрос - този за ирландската граница, предадоха световните агенции.

Ирландската национална телевизия Ар Ти И каза, че двете страни са постигнали съгласие по предложения за това на ирландската граница да няма митнически пунктове и други препятствия, посочва Асошиейтед прес.

Телевизията казва, че текстът е бил договорен късно вчера вечерта и че после е бил предаден на Лондон, допълва Ройтерс, като се позовава на запознати източници. Те определят договорения текст като възможно най-стабилен, но допълват, че е некоректно да се казва, че преговорите за Брексит са приключили.

Според договорката се предвижда сключване между Великобритания и ЕС на споразумение за временно и частично съхранение на действието на митническите правила и на правилата на общия пазар на ЕС на цялата територия на Обединеното кралство. При това на територията на Северна Ирландия тези правила ще бъдат запазени във възможно най-голям обем, като ще включват не само аспекти от митническите отношения, но и по-тясно взаимодействие в областта на общия пазар с ЕС, допълва агенцията.

Такова решение ще позволи да се избегне установяване на митническа граница между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, срещу което се обявява британското правителство и северноирландците протестанти юнионисти.

Договореността предвижда също и възможност за удължаване на действието на временното съхраняване на европейските митнически правила на британска територия.

Според британската агенция Прес асошиейшън Великобритания и ЕС са договорили "техническо споразумение" за Брексит, което ще бъде разгледано утре на заседание на британския министерски съвет, предаде Франс прес. Британската агенция се позовава на британски правителствен източник.

Според британски медии министрите в правителството са били поканени да се явят тази вечер поотделно на Даунинг стрийт преди заседанието утре, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според Би Би Си става дума за текст на споразумение, договорен на техническо ниво от представители от двете преговарящи страни след интензивни разговори тази седмица.

Британските министри бяха информирани за състоянието на преговорите рано днес. На този брифинг те научиха, че остават малък брой висящи въпроси за разрешаване, припомня Би Би Си.

Британски бизнес групи ще бъдат информирани за Брексит утре, пък съобщава заместник-политическият редактор на в. "Таймс", предаде Ройтерс.

Според в. "Дейли Телеграф" Тереза Мей може да свика две заседания на правителството. Едното утре, а другото на следващия ден, след като министрите са прочели текста на договорката, предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във