Банкеръ Daily

Свят

Великобритания и ЕС без споразумение за държавната помощ в търговските си преговори

Великобритания и ЕС не успяха да преодолеят различията си за държавната помощ в търговските си преговори, а това е ключов елемент, спъващ новото споразумение за търговските им отношения след Брексит, съобщиха източници, цитирани от Ройтерс.

Днес лидерите на 27-те страни членки на евросъюза се събират за двудневна среща в Брюксел, на която ще обсъдят външната си политика. Утре председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и Европейската комисия ще дадат най-новата си оценка за Брексит.

Липсата на обща позиция по корпоративните субсидии, рибарството и начините за решаване на споровете, хвърля сянка върху търговските преговори, а британски проектозакон, който ще подкопае по-рано постигнатото споразумение по "развода", предизвика нова криза миналия месец. Долната камара на британския парламент одобри проектозакона за вътрешния пазар във вторник и сега той е в горната камара.

Европейската комисия, която преговаря с Великобритания от името на целия ЕС, настоява Лондон да се съгласи с по-широки правила за държавната помощ, които ще бъдат съвместими с правилата, които има съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във