Банкеръ Daily

Свят

Великобритания готова да тества всички граждани два пъти седмично

Всички пълнолетни граждани и деца в Англия ще могат да си правят рутинни тестове за коронавирус два пъти седмично като мярка срещу разпространението на заразата, заяви днес британското правителство, което се готви да обяви следващите стъпки за излизане от действащата от месеци карантина, предаде Асошиейтед прес.

Министър-председателят Борис Джонсън каза, че редовното тестване на хора, които нямат симптоми на COVID-19, ще помогне за спиране на нови избухвания на заразата, за да могат хората да се върнат към нормалния живот.

Правителството заяви, че от петък ще бъдат достъпни безплатни антигенни тестове по пощата, от аптеките и на работните места. Антигенните тестове показват резултата до минути, но не са толкова точни като ПСР-тестовете, използвани за официално потвърждаване на заразяване с COVID-19. Правителството настоява, че антигенните тестове са надеждни.

Предвижда се по-късно днес Джонсън да обяви следващите стъпки за излизане от тримесечната карантина. Очаква се той да потвърди на пресконференция, че в Англия фризьорските салони, магазините, които не продават стоки от първа необходимост, и откритите пространства на ресторантите ще заработят отново на 12 април съгласно плановете. За Шотландия, Уелс и Северна Ирландия графиците за отваряне са различни.

Великобритания е регистрирала досега почти 127 000 починали от COVID-19 и е на първо място по този показател в Европа. Заразяванията и смъртните случаи обаче значително намаляха по време на карантината и след началото на ваксинацията, при която до момента първа доза са получили над 31 милиона души или 60 процента от пълнолетното население.

Шотландия днес отново отвори фризьорските салони и градинските центрове в процеса на облекчаването на локдауна в страната.

В рамките на излизането от антиковидните ограничения търговските обекти, които сега могат да отворят, включват фризьорските салони и бръснарниците, магазините за домашни потреби, магазините за електрическо оборудване и автомобилните салони.

Тийнейджърите на възраст между 12 и 17 години могат също от днес да спортуват навън.

Фризьорът Алън Едуардс каза, че клиентите му са "силно развълнувани" от възможността да боядисат и подстрижат косата си за първи път от месеци. "Това наистина е важно за самоуважението им", поясни той.

"Длъжни сме само да намалим капацитета на приемане на клиенти до 50 процента. Имаме система със запазване на часове, спазваме всички правила, осигуряваме дезинфектант за ръце и прегради за разделяне на клиентите, които да се чувстват в безопасност", допълни той.

Фризьорските салони и бръснарниците в Уелс отвориха на 15 март, а в Англия предстои да отворят на 12 април.

Правителството на Северна Ирландия все още не е обявило кога ще отвори фризьорските салони и бръснарниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във