Банкеръ Daily

Свят

Великобритания гони 23-ма руски дипломати, къса контактите с Москва

Великобритания отзовава 23-ма руски дипломати, съобщи британският премиер Тереза Мей. Русия е виновна за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, каза още британският премиер. Същевременно Великобритания оттегли поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната.

Мей съобщи също, че няма да има официална британска делегация на световното първенство по футбол в Русия догодина. Ще се отменят всички контакти на високо ниво с Русия. 

В полунощ изтече крайният срок, даден от Мей на Москва, да обясни как вещество, произведено в СССР, е било използвано при атаката срещу Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Дипломатите са били идентифицирани като "недекларирани служители на разузнаването" и имат седмица да напуснат Острова, каза Мей.

Според британски медии това е най-голямото експулсиране на дипломати за последните 30 г. - от Студената война.

Русия отрича да е замесена в инцидента.

Спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе тази вечер във връзка с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, предадоха световните агенции. Новината съобщи холандското председателство на съвета. Заседанието се организира по искане на Великобритания. То ще започне в 19 ч по Гринуич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във