Банкеръ Daily

Свят

Великобритания гласува на предсрочни парламентарни избори

Отвориха избирателните секции за предсрочните парламентарни избори във Великобритания.Те са от решаващо значение за излизането на страната от Европейския съюз, обещано за 31 януари от премиера Борис Джонсън, съобщи АФП.

Джонсън  се надява да получи ясно изразено мнозинство, за да приложи споразумението за Brexit, което сключи с Брюксел. Съперникът му лейбърист Джереми Корбин пък обещава при победа да организира нов референдум. 

Последните проучвания дават преднина на Консервативната партия на Джонсън. Не е ясно обаче дали местата, които тя ще получи, ще бъдат достатъчни за финализиране на Brexit. Един от възможните сценарии е консерваторите да спечелят абсолютно мнозинство (326 места, но реалният брой за работно мнозинство е по-малък, защото депутатите, избрани от партията "Шин Фейн" в Северна Ирландия не заемат местата си в парламента. Например през 2017 г. "Шин Фейн" спечели седем места, фактически намалявайки прага на 322, съобщава Ройтерс.

„Нека да станем въглеродно неутрални до 2050 г., нека станем независими и от Джереми Корбин. Ние можем да го направим, можем! Нека да осъществим Brexit и да понесем тази невероятна страна заедно напред”, коментира премиерът на Великобритания Борис Джонсън.  

„Искам само да ви кажа, че не съм дошъл тук да доставям мляко или да се крия в хладилник. Тук съм с послание на надежда за тази страна. Работата ми като лидер на опозицията е да задавам въпроси. Затова питам: Къде са тези обещани 40 нови болници? Няколко дни по-късно отново питам и 40-те болници станаха 20. След още няколко дни станаха 6, а след това - финансиране за разглеждане на възможността за изграждане на шест болници. Т.е. абсолютно нищо”, заяви лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във