Банкеръ Daily

Свят

Великобритания, Франция и Германия ще признаят днес Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Великобритания, Франция, Германия и други европейски държави се очаква да признаят днес Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, след като действащият президент Николас Мадуро не определи дата за произвеждането на нови президентски избори, пише британският вестник "Гардиън".

"Не приемаме ултиматуми от никого. Отказвам да свикам избори в настоящия момент - ще има избори през 2024 г. Не ни интересува какво казва Европа", заяви Мадуро в излъчено снощи по телевизията интервю.

Част от лидерите на държави членки на ЕС, сред които и австрийският канцлер Себастиан Курц, започнаха да изразяват подкрепата си за Гуайдо още преди изтичането на срока на ултиматума към Мадуро в полунощ, отбелязва "Гардиън".

Британският заместник-външен министър Алан Дънкан заминава за Отава, за да се срещне с европейски и латиноамерикански лидери в рамките на нова международна контактна група за обсъждането на най-ефективните възможни начини за подкрепа на Гуайдо.

Канадският външен министър Кристия Фрийланд вчера заяви, че кризата във Венецуела създава огромни предизвикателства в сферата на сигурността, хуманитарната област и сферата на икономиката за цялото западно полукълбо.

"Ако Мадуро не поеме ангажимента за организирането на президентски избори, за Франция Хуан Гуайдо ще стане легитимната фигура, която да ги организира вместо Мадуро, и ние ще го признаем за временно изпълняващ длъжността президент до произвеждането на легитимни (президентски) избори във Венецуела", потвърди и френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо.

Франция, Германия, Испания и Великобритания координират подкрепата си за Гуайдо, като според тях най-добрата форма на санкции е натискът върху Мадуро за свикването на президентски избори.

Нито една от тези държави не подкрепя евентуална военна интервенция, за каквато неведнъж намекна президентът на САЩ Доналд Тръмп, посочва вестникът и припомня, че Европейският съюз не успя да изработи миналата седмица обща позиция за Венецуела.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във