Банкеръ Daily

Свят

Великобритания е отказала удължаване на преговорите с ЕС

Марош Шефчович

Британската страна е съобщила днес на представителите на ЕС, че няма да поиска удължаване на преговорите за бъдещите отношения. Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след виртуално заседание на преговорните екипи.

Той добави, че следващата среща на подобно равнище ще бъде през септември, а дотогава преговорите продължават. ЕС остава открит за удължаване, поясни Шефчович.

Наскоро главният преговарящ на ЕС Мишел Барние уточни, че ЕС може да осигури удължаване с една или две години, както предвиждат постигнатите досега договорености, стига Лондон да поиска и европейските държави да се съгласят. По неговите думи Лондон разполага с още две седмици, за да предприеме този ход.

Остава още много несвършена работа, време е да се премине от намерения към действия, заяви Шефчович. ЕК днес съобщи, че в понеделник е насрочена видеоконференция на председателите на комисията Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли с британския премиер Борис Джонсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във