Банкеръ Daily

Свят

Великобритания е на прага на рецесия в навечерието на Брексит

Британското правителство е изправено пред натиск да се справи с икономическите негативи от възможно излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, след като на 9 август статистиките показаха, че страната е на ръба на рецесията.

Британската икономика се е свила с 0.2 процента от април до юни, което е първото й тримесечие с понижение от 2012 година, показа Националната статистическа служба, цитирана от "Политико". Икономистите обикновено обявяват, че има рецесия, след свиване на икономиката в две последователни тримесечия.

Министърът на финансите Саджид Джавид омаловажи данните в изявление, в което посочи, че "растежът отслабва в много страни". Джавид потвърди правителствените позиции, че Великобритания ще напусне ЕС в края на октомври, независимо дали сключи споразумение с ЕС.

Правителството е решено да гарантира сигурност относно предстоящия на 31 октомври Брексит, посочи той и допълни, че заплатите във Великобритания растат, а заетостта е рекордно висока.

Джавид посочи, че спадът на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие отразява "волатилността" на икономически данни и че "по никакъв начин не е изненадващ". Той изобщо не очаквал икономическа рецесия в Обединеното кралство.

Според анализатори обаче тенденцията не се дължи само на търговското напрежение, а се усеща по-генерална слабост на икономиката в региона.

"Днешните данни за негативен растеж отразяват комбинация от несигурността около Брексит и глобално забавяне на икономиката, като и двата проблема няма да бъдат отстранени в близко време", смята Матю Уитакър, заместник-ръководител на аналитичния център Резолюшън Фаундейшън. "Това не означава непременно, че сме се насочили към рецесия, но определено сега рискът е повишен", уточнява той.

В анализ на Кепитъл Икономикс пък се казва, че "Великобритания би трябвало да избегне рецесията… освен ако няма Брексит без сделка".

Статистиката отбелязва свиване на производството, придружено с приключване на презапасяването с продукти заради Брексит, което надминаваше иначе силното търсене от страна на потребителите. Единственият сектор, отбелязващ растеж, е този на услугите - с 0.1 процента.

Икономистът от HSBC Елизабет Мартинс отбелязва, че "глобалната ситуация до момента е засегнала най-вече производствения сектор, а не сектора на услугите. Ако последният изглежда слаб във Великобритания, това е притеснително".

"Каквото и да се случи на 31 октомври, правителството трябва да осигури сериозен стимул на бизнеса, за да се завърнат инвестициите и нарастването на производителността след продължителния период на несигурност", обобщава ситуацията Тедж Парих, главен икономист на организацията на бизнес ръководители Institute of Directors.

Facebook logo
Бъдете с нас и във