Банкеръ Daily

Свят

Великобритания достигна 60% ваксинация на пълнолетните

Близо 60% от пълнолетните във Великобритания са напълно ваксинирани.

Ограниченията във Великобритания могат да бъдат вдигнати по-рано, заради огромния брой ваксинирани в страната и не се задава трета вълна на пандемията, смята професор Брендан Рен от Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина.

Вирусологът професор Брендан Рен заяви за "Скай нюз", че е изключително обнадеждаваща статистиката, че 81% от пълнолетното население на Обединеното кралство е с първа ваксина и 59% са напълно ваксинирани. Запитан дали успешният ход на програмата за масово ваксиниране означава, че Англия не трябва да чака до 19 юли за пълното вдигане на локдауна Рен отговори, че "бдителност и ваксиниране" са двете ключови думи, но ако данните продължават да са окуражаващи има голяма надежда да се излезе от локдауна още на 5 юли.

Други учени обаче предупреждават, че появата на нови вируси, които засягат дихателните пътища, предполага, че страната я очаква много тежка зима с възможно завръщане на локдауните.

Професор Калъм Семпъл от групата съветници на правителството смята, че децата и възрастните ще бъдат лесно уязвими при появата на ендемични вируси в края на годината. За последното денонощие на Острова са отчетени 9 284 заразявания и 6 смъртни случаи, което е по-малко в сравнение с предишното денонощие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във