Банкеръ Daily

Свят

Великобритания дава по 15 паунда на час и пак няма кой да работи

Източноевропейците все по-рядко стават сезонни работници във Великобритания.

На полето, в здравния сектор, зад волана на камиона: след Брекзита Великобритания страда от остър недостиг на работна ръка. Няма кой да прибира реколтата, няма кой да кара камионите. Незаетите места са вече над 1 милион, пише Дойче Веле. 

“Британските работни места за британците” - това беше един от лозунгите, който изигра сериозна роля в дебата около Брекзит. Но реалността след напускането на ЕС изглежда по съвсем различен начин.

Във Великобритания икономическото възстановяване след пандемията върви бързо, но това означава и рекорден недостиг на работна сила: над 1 милион служители и работници са били спешно необходими през последните три месеца. След рекордно увеличение през август броят на заетите във Великобритания вече надхвърля нивата отпреди пандемията. Според британската статистическа служба ONS през август този брой е достигнал 29,1 милиона души, а безработицата е спаднала до 4,6%. Експерти изчисляват, че недостигът на работна ръка ускорява ръста на заплатите.

Особено осезаем е недостигът на тираджии, тъй като в резултат от това в редица сектори се стига до сериозни забавяния. От асоциацията на превозвачите пресмятат, че към момента са необходими още около 100 000 шофьори. И предупреждават, че ако проблемът не бъде решен, може да се стигне до покачване на цените и сериозна инфлация. Затова от бранша настояват за специални визи за чуждестранни работници.

Експерти на Борис Джонсън твърдят, че местният трудов пазар има неизползван собствен потенциал. Така че е по-добре на опразнените от континенталните европейски работни места да наети британци, а не отново да се плаща на чужденци. Печелившият вариант, според тях ще е, ако заплатите на британците бъдат вдигнати, отколкото срещу по-малко пари да се търсят кадри отвън. Звучи прекрасно, но поне засега дори безработните британци не са се затичали през глава да стават шофьори на тирове или да берат боровинки и картофи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във