Банкеръ Daily

Свят

Великобритания да напусне ЕС, после ще договаряме търговските отношения, заяви еврокомисар

Не може да има преговори в областта на икономиката и търговията преди Великобритания да напусне общността, заяви еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом пред Би Би Си.

„След  задействане на член 50 от Лисабонския договор и политическо излизане на Лондон от блока, което ще трае около две години, Великобритания ще се превърне в трета страна за ЕС и Брюксел ще преговаря с нея съгласно правилата на Световната търговска организация“,  обясни Малстрьом.

Тя допълни, че референдумът, който ЕС уважава, няма законова сила. Първо трябва да има уведомление, което следващият премиер ще отправи, а после започва процесът.

В сряда германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Великобритания ще загуби достъпа си до единния пазар на Европейския съюз, ако не приеме правилата на ЕС за свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали.

„Казахме, много ясно, че правителството на Обединеното кралство трябва да декларира желанието си да напусне. Но бихме искали това да се случи възможно най-скоро,” подчерта Меркел по време на пресконференция след заседанието на Съвета на Европа.

Тя също така предупреди, че „няма да има никакви преговори преди Великобритания официално да обяви, че излиза” от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във