Банкеръ Daily

Свят

"Вечер": Подялбата на Косово е опасна за Македония

Подялбата на Косово носи риск за сигурността на Македония и на целия регион, казва Пиер Мирел, бивш експерт в Европейската комисия за разширяването към Западните Балкани, в интервю, цитирано от в. "Вечер". Той изразява загриженост от тази идея и смята, че е учудваща вялата реакция на Европейската комисия след изявленията на президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи.

Брюксел трябва да предупреди за рисковете, които носи евентуалната подялба на Косово, подчертава Мирел, цитиран от БТА. 

"Веднага идва на ум Република Сръбска, но и албанската общност в Македония, както и хърватските кантони в Босна и Херцеговина, които могат да кажат, че искат да са в Хърватия. Това може да стигне и по-далеч, например унгарците в Словакия", казва Мирел.

Той припомня, че териториалната цялост на Косово е утвърдена още при преговорите в Рамбуйе през 1999 г., но не изключва възможността идеите за подялба на Косово да са "преговорна тактика" на сръбската страна, за да окаже натиск за формирането на Съюз на сръбските общини в Косово.

"Ако обаче това не е преговорна тактика и ако е реално, а референдумът за името в Македония не мине, категорично има риск. Албанците в Македония биха могли да си кажат, че мястото им не е в тази страна. Във всеки случай, ще се насърчи идеята за прекрояване на границите", казва Мирел.

"Вечер" посочва, че македонски партии, анализатори и експерти също признават риска от евентуално прекрояване на границите. Освен това голям брой дипломати и представители на международната общност, особено в Европейския съюз, не са въодушевени от идеята за промяна на сръбско-косовската граница. Британският посланик в Прищина предупреди, че подобен сценарий може да предизвика военен конфликт и да бъде използван като прецедент на Балканите, посочва изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във