Банкеръ Daily

Свят

Вече 85 г. музеят "Мармотан Моне" пази наследството на гениалния импресионист

В "Мармотан Моне" е най-голямата колекция картини на гениалния импресионист Клод Моне в света.

"Мармотан Моне" е художествен музей в Париж. Основан е през 1934 г. от Паул Мормотан, който пък завещава колекцията си на Академията на изщните изкуства.

До 1971 г. на музея са завещани и подарени още картини, след като през 1966 г. синът на Клод Моне - Мишел Моне, вече е дарил 65 от картините на баща си. По този начин "Мармотан Моне" получава най-голямата колекция картини на гениалния импресионист в света.

Клод Моне (Claude Monet, 1840-1926 г.), роден като Оскар Клод Моне, е френски художник, основател, водач и защитник на стила импресионизъм. През 1856/1857 г. по плажовете на Нормандия младият Моне среща своя ментор Южен Буден. Именно той научава Моне да използва маслени бои. Освен това Моне е въведен в пленеризма от Буден и така започва да твори пейзажи.

Най-известната картена в музея е "Импресия, Изгряващо слънце" (Impression, Soleil Levant), която изобразява пейзаж от Хавър. Тя е нарисувана от Клод Моне през 1872 година. Това именно е произведението, чието заглавие дава името на това направление в изобразителното изкуство, наречено Импресионизъм. То се заражда в края на ХІХ век от бунта на група парижки художници. Техните независими изложби им донасят известност през 70-те и 80-те години на века, въпреки силната опозиция от утвърдените академични художници.

По повод на творбата на Клод Моне, гравьорът, художник и утвърдил се по-късно като драматург, Луи Льороа пише силно критична статия във вестник "Ле Шаривари", озаглавена "Изложбата на импресионистите". Художниците от групата не харесват това определение, което те определят като подигравка. Самите те предпочитат да се наричат "независими".

Импресионистичните картини се характеризират със сравнително малки и тънки, но все пак видими удари с четката, отворена композиция и ударение върху точното изобразяване на светлината в различните й състояния (често се набляга върху ефекта на изтеклото време). Засягат се ежедневни теми, движението присъства като ключов елемент на човешкото възприятие и се използват нестандартни гледни точки. Развитието на Импресионизма в изобразителното изкуство скоро води до зараждане на аналогични стилове в музиката и литературата.

Музеят "Мармотан Моне" притежава творби и от други художници импресионисти, сред които са Берта Моризо, Едуард Мане, Едгар Дега и Анри Руар.

"Мармотан Моне" е приживял и трудни моменти в своята история. През 1985 г. музеят влиза в новините след като на 27 октомври крадци на картини вземат като заложници около 50 посетители и пазачи и открадват девет картини на Клод Моне, Пиер-Огюст Реноар, Берта Моризо и Сей-ичи Нарусе (Sei-ichi Naruse). Най-ценната сред тях е "Импресия, Изгряващо слънце", която дава името на художественото течение в изкуството импресионизъм и се е оценявала на поне 3 млн. щ.долара през 1985-а. Кураторът на музея оценява останалите картини на повече от 9 млн. щатски долара. Други експерти ги оценяват на 20 млн. щатски долара и дори на безценни, тъй като са твърде известни, за да бъдат продадени.

Картините са открити едва на 5 декември 1990 г. в град Порто-Векио, в южната част на остров Корсика след като крадците се опитват да ги продадат на японски търговци на картини.

Берта Моризо (Berthe Morisot, 1841-1895 г.) е френска художничка, представителка на импресионизма. През 1874 година тя се присъединява към групата на отхвърлените, които не са допуснати до Парижкия салон, наред с художници като Пол Сезан, Едгар Дега, Клод Моне, Камий Писаро, Пиер-Огюст Реноар и Алфрес Сисле.

Едуард Мане (Édouard Manet, 1832-1883 г.) е единственият от импресионистите, който рисува военни сцени. Въпреки общата идея, че импресионистите пресъздават светлината и светлата част от света, Мане не избягва от проблемите на съвремието си. Сред най-известните му картини с военна насоченост е "Убийството на император Максимилиан", когото французите поддържат, когато той е избран за император на Мексико. Наполеон ІІІ, под натиска на Съединените щати, прекратява подкрепата си за Максимилиан, той бързо губи гражданската война и е екзекутиран. Коварството на Наполеон толкова огорчава Мане, че той "облича" палачите във френска униформа.

През 1861 г. Едгар Дега (Edgar Degas) се запознава с Мане и приятелството им продължава до смъртта на Мане, прекъсвано от чести свади. Младите творци, чиито творби са отхвърлени от журито на Парижкия салон (1863 г.) - Клод Моне, Реноар, Сисле, Фредерик Базил и други, се обединяват около Мане и Дега и по-късно стават известни като импресионистите. Любими теми за Дега са конните състезания и танцуващи балерини.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във