Банкеръ Daily

Свят

Вече 37 години компютърната мишка управлява света

Голямото признание за изобретателя идва чак в края на декември 2000 г., когато той е награден с медал за технологии - най-високото отличие, връчвано от правителството на САЩ.

На днешния ден можем да си спомним за д-р Дъглас К. Енгълбърт (Dr. Douglas C. Engelbart) - американският изобретател, създател на компютърната мишка. Той е роден на 30 януари през 1925 г. в Портланд - най-големият град в щата Орегон. За своите постижения Енгълбърт е носител на наградата Тюринг от 1997 г. (присъждана на личност със съществени приноси към компютърната общност), на националния медал на технологиите (National Medal of Technology), на наградата на MIT Лемълсън (Lemelson) и много други.

Идеята за мишката се ражда още през 1951 г., а изпълняването на тази задача му отнела около десет години проучвания.

Компютърната мишка за пръв път се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 година и има само един бутон. Първоначалната идея за това посочващо устройство се появява и развива с PARC изследователския център на фирмата XEROX, където се разработва и първия графичен интерфейс. Идеята за графичен интерфейс и мишката не намират поддръжници всред шефовете на фирмата XEROX и вследствие на фирмен шпионаж първата комерсиална система е Apple Lisa, последвана по-късно от популярната Microsoft Windows.

Енгълбърт е мобилизиран по време на Втората световна война във Филипините, където е радарен техник. През декември 1950 г. Енгълбърт се сгодява. По това време работи в правителствена космическа лаборатория.

През 1968 г. в Станфордския изследователски институт, след дълги експерименти, той изобретява компютърната мишка. Проектът е финансиран от Агенцията за проекти с модерни изследвания (Advanced Research Projects Agency), военновъздушните сили на САЩ и НАСА. А изобретението на мишката получава патент на 17 ноември 1970 г. за "X-Y позиционен индикатор за дисплейна система". Той получава от работодателя си награда от 10 000 долара за своето изобретение. Голямото признание идва чак в края на декември 2000 г., когато той е награден с медал за технологии - най-високото отличие, връчвано от правителството на САЩ. По този начин Белият дом оценява технологичните достижения на Дъглас Енгълбърт.

През 60-те години на миналия век Енгълбърт участва в разработването на ARPANET - първата в света компютърна мрежа, активирана на 29 октомври 1969 година.

Той напуска този свят на 2 юли 2013 г. в дома си в Адъртън, Калифорния, на 88 години.

Градчето, разположено в района на залива на Сан Франциско, е известно като най-голямото населено място в САЩ със среден доход на домакинство от над 200 000 щ.д. на година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във