Банкеръ Daily

Свят

Вебер: Сигналите от Орбан не са окуражаващи

Сигналите от унгарския премиер Виктор Орбан не са окуражаващи, заяви днес председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент и кандидат на европейските консерватори за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

Вчера Вебер заяви, че Орбан трябва да се извини за критиките си срещу Европейския съюз, или партията му "Фидес" може да бъде изключена от групата на ЕНП.

Висш член на "Фидес" в ЕП каза снощи, че групата му няма да приеме условия, определяни от евродепутати от други страни за оставането си в съюза.

"Сигналите, които идват от Виктор Орбан и унгарската партия "Фидес", не са окуражаващи", каза пред телевизия Ройтерс германецът Вебер от град Пасау, където се състоя среща на баварските консерватори.

"Нееднократно правихме опити да изгладим различията, но Унгария не предприе никакви стъпки или усилия към нас", заяви той.

ЕНП има 217 депутати в 750-местния Европарламент и 12 от тях са от "Фидес". Според социологическите проучвания се очаква блокът да остане най-голямата парламентарна група и след европейските избори през май, макар и с отслабени позиции, отбелязва Ройтерс.

"Ние сме Европейската народна партия, партия, която отстоява ценностите и основните си убеждения, и няма да позволим на никого да разруши това. Не става въпрос за брой депутати, а за ценности", подчерта Вебер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във