Банкеръ Daily

Свят

Вдовицата на Литвиненко ще съди Великобритания заради доклад за руска намеса в политиката

Марина Литвиненко

Марина Литвиненко, вдовицата на убития в Лондон бивш член на КГБ Александър Литвиненко, заяви, че ще предприеме съдебни мерки срещу правителството заради решението му да не публикува доклад за вероятна руска намеса в британския политически живот, предаде БНР. 

Адвокат на Марина Литвиненко съобщи, че тя е изпратила писмо до премиера Борис Джонсън, за да го информира, че ще предприеме съдебни действия. Марина Литвиненко се мотивира с твърдението, че британското общество има голям интерес информацията за руската намеса във Великобритания да бъде оповестена публично преди изборите на 12 декември. По думите на Марина Литвиненко всяко отлагане на публикуването на доклада е само в услуга на интересите на руския президент Владимир Путин. 

Докладът, изготвен от парламентарната комисия по въпроси на разузнаването и сигурността, получи одобрение за публикуване от тайните служби, но такова не бе дадено от канцеларията на премиера. Докладът проучва обвиненията за руски дейности в Обединеното кралство, включително намеса в референдума за членството в ЕС през 2016 година, когато Джонсън бе водеща фигура в кампанията за напускане на блока. 

Съпругът на Марина - Александър Литвиненко бе отровен с радиоактивен полоний през 2006 година. Основната версия е, че зад смъртта му стоят руските тайни служби. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във