Банкеръ Daily

Свят

Вдигнаха паметник на Грета Тунберг в стил соцреализъм

Администрацията на университета се похвали, че това е първият в света паметник на Тунберг и то, в човешки ръст.

В  университета Уинчестър, Великобритания, беше открит паметник в естествен ръст на 18-годишната шведска  екоактивистка Грета Тунберг. 

Администрацията на университета се похвали, че това е първият в света паметник на Тунберг и то, в човешки ръст. Той беше изграден  с 24 000 британски лири  от бюджета на университета, което скандализира местните жители. Хора от града  заявиха, че  Грета Тунберг има никаква връзка с тяхното населено място, а сумата, която се отделя не е никак малка.

Група студенти също се възпротиви на инвестицията, като подчерта, че парите не стигат за далеч по-важни неща. Други се възмутиха, че статуята на тийнейджърката е в изключително старомоден стил, който напомня соцреализъм. 

Оказа се, че за да събере сумата ръководството на университета е съкратило бюджета на библиотеката, а и няколко души персонал.  От управата на университета обаче отговориха, че средствата за скулптурата не са били целево предназначени за издръжка на студенти или пък за заплащане на труда на персонала във висшето учебно заведение.

"Тунберг е пример за подражание като човек, който говори на висок глас за важни глобални проблеми, но студентите не подкрепят инсталирането на тази статуя, особено в условията на пандемия, когато учащите се повече от всякога се нуждаят от финансова подкрепа", заяви председателката на студентския съюз в университета Меган Бол.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във