Банкеръ Weekly

Свят

Вдигнаха мерника на Меркел

За разлика от "Мути" АКК си позволява по-солени шеги.

Когато Анегрет Крамп Каренбауер пое през декември ръководството на управляващия в Германия Християндемократически съюз, Ангела Меркел се зарече, че ще запази за себе си канцлерския пост до 2021 г., когато изтича мандатът й. Позициите на Меркел обаче все повече изглеждат отслабени, а перспективата тя да се задържи на поста си до набелязания срок - все по-несигурна.

Въпросът за оттеглянето на канцлера изглежда все по-актуален, като е обсъждан от политици от различни части на политическия спектър - както от Германската социалдемократическа партия, която е партньор в управляващата в Германия голяма коалиция, така и от средите на самата партия на Меркел.

Консервативни кръгове в Християндемократическия съюз направо поискаха оставката на канцлера. Управлението на страната трябва да бъде поето веднага от Анегрет Крамп-Каренбауер, настояха те в открит призив и прогнозираха скорошно разпадане на управляващата коалиция и предсрочни избори.

"Съюз за ценности" е група от силно консервативни членове на управляващата партия със силно влияние в нея. Искането за предсрочната оставка на Меркел бе отправено в отворено писмо към нея от председателя на групата Александър Мич. "За ХДС ще е най-добре Меркел да се оттегли от поста си и възможно най-бързо да го предаде на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер", заяви той. Само тогава Германия можела да се сдобие с нов политически кабинет, който да промени миграционната и икономическата политика на страната.

Според Мич това е неминуемо, тъй като голямата коалиция няма да издържи мандата си докрай и ще се разпадне. Най-късно след местните избори в източната част на Германия социалдемократите щели напуснат коалицията и ХДС трябвало да е подготвен за това.

Действително съществуват редица признаци, че социалдемократите ще се откажат от управляващата коалиция, ако претърпят още някое сътресение, а такова изглежда почти сигурно. Решението им през 2018-а да влязат във властта бе трудно. Още преди парламентарните избори те бяха обявили, че няма да участват в управлението, защото са застрашени от обезличаване под мощната сянка на Меркел. Впоследствие се оказа, че не може да бъде сформирано правителство, и за да не се стигне до нескончаема криза, социалдемократите накрая отстъпиха. Това им струва скъпо - след като на вота през 2018-а постигнаха исторически нисък резултат, оттогава популярността им продължава да се свива и в някои проучвания партията им вече е на трето място в предпочитанията на германските избиратели, отстъпвайки на Зелените.

През следващите месеци се задават редица избори - за Европейски парламент, за регионално правителство в Бремен в края на май и още няколко регионални вота в източните провинции през есента. Според германските политически анализатори именно те могат да са катализаторът на разпадането на коалицията и провеждането на извънредни избори.

Чисто теоретично, ако социалдемократите напуснат кабинета, това не води задължително до нови избори. Християндемократите и тяхната баварска посестрима - Християнсоциалният съюз, биха могли да формират управляваща коалиция със Зелените и "Свободните демократи". Вероятността това да се случи обаче не е голяма поради две причини - първо, такава коалиция бе обсъждана след вота през 2018-а и изглеждаше почти реална, но в крайна сметка преговарящите не се разбраха и тя не се състоя. И второ, оттогава Зелените набраха популярност и не биха пропуснали възможността да се сдобият с повече места в Бундестага.

При тази ситуация едно слабо представяне на социалдемократите на изборите през следващите месеци вероятно ще доведе до падане на правителството заради натиска от партийните членове формацията да излезе в опозиция. В ръководните й кръгове въпросът за падането на кабинета дори не е "дали", а "кога". "Не очаквам коалицията да преживее тази есен", е изтъкнал човек от висшите кръгове в ГСДП, цитиран от "Политико".

Ключово за решението на формацията ще е дали ще отбележи някакъв напредък на предстоящите вотове. През 2018-а тя получи 20.5 на сто от гласовете и сега ще трябва да се представи поне малко по-добре. Само че прогнозите сочат обратното. Затова преминаването на властта към Крамп-Каренбауер, или АКК, както масово я наричат, е на дневен ред. Според мнозина представители на ХДС колкото по-скоро това се случи, толкова по-добре ще е за наследницата на Меркел. Ако сегашният канцлер доизкара мандата си докрай, новата партийна лидерка може да бъде опетнена от несполуките на правителството, опасяват се те. И обратното, едни предсрочни избори ще й дадат възможност да се афишира като носител на новото за всички онези, които са отегчени от безкрайното управление на "Мути".

Междувременно АКК си изгражда един по-консервативен, по-десен образ, който би трябвало да допадне на онези привърженици на ХДС, които са разочаровани от прекаленото олевяване на партията. Пример за това е един неотдавнашен инцидент. По време на карнавалните празненства в южната провинция Баден Вюртенберг тя си направи шегичка с трансджендър тоалетните, като каза, че те са предназначени за онези, които "не знаят как да пикаят - прави или седнали". Шегата й предизвика бурни критики от либералните кръгове в Берлин, но, изглежда, се хареса на ядрото на привържениците на партията, чиито корени все пак са в западната част на страната. Самата АКК реагира спокойно с коментара, че "германците са най-напрегнатите хора на света".

Самата Меркел гледа благосклонно на изпълзяването на наследницата си от своята сянка. Показателно е, че вместо да отговори на пространното послание на френския президент Еманюел Макрон за нуждата от ренесанс в ЕС, тя остави тази възможност на Крамп-Каренбауер, а след това изрази пълна подкрепа за позициите й. Въобще изглежда, че в ръководството на християндемократите цари хармония по въпроса за предаването на наследството, остава да се уточни датата. И още нещо - ще трябва да бъдат убедени в това редовите привърженици на партията, две трети от които твърдо смятат, че е необходимо Меркел да изкара мандата си докрай.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във