Банкеръ Daily

Свят

Вчерашното примирие не помогна на Източна Гута

Петчасовото спиране на огъня вчера не донесе много спокойствие на контролирания от бунтовници район Източна Гута в Сирия, съобщи ДПА.

Прекратяването на военните действия от 9 до 14 часа бе разпоредено от Русия с цел доставяне на хуманитарна помощ и извеждане на цивилни и на ранени от анклава, но главните действащи лица почти веднага си размениха обвинения в нарушаване на хуманитарната пауза.

При артилерийски обстрел там е загинало едно дете и са били ранени 17 души по информация на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Центърът каза, че малко преди изтичането на хуманитарната пауза са били нанесени въздушни удари в някои части на Източна Гута.

Сирийската агенция САНА съобщи за един загинал и петима ранени при артилерийски обстрел на бунтовниците срещу Дамаск, предаде Франс прес. Обстрел е имало и по хуманитарните коридори, за да бъде попречено на цивилните да напуснат анклава. Военен източник заяви пред ДПА, че 15 линейки и 10 автобуса са чакали в покрайнините на Източна Гута и чрез високоговорители са били отправени призиви към опозиционните фракции да позволят евакуация на цивилните. Бунтовниците обаче не са им разрешили да напуснат контролирания от тях район, добави източникът.

Пет снаряда, изстреляни от бойци на опозицията в Източна Гута, са ударили пропускателен пункт, предвиден за извеждането на цивилни и болни хора. Трима сирийски войници са били ранени при стрелбата, каза още източникът на ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във