Банкеръ Daily

Свят

Ватиканът осъди "джендър теорията"

Документът не е подписан от самия папа Франциск.

Ватиканът публикува нов документ, в който осъжда теорията за половата роля. Учебното ръководство от 31 страници, публикувано в понеделник, е озаглавено "Мъж и жена ги сътвори". В него се говори за "образователна криза" и че настоящият дебат може да "унищожи концепцията за природата" и да дестабилизира семейната институция.

Документът, публикуван в месеца на Прайда, предизвика незабавни критики от страна на ЛГБТ групите, съобщава "Би Би Си".

Ръководството е съставено от Конгрегацията за католическо образование, която отговаря за религиозното образование. То не е подписано от самия папа Франциск.

В него е записано, че идеята, че социалният пол се обусловява от личните чувства, а не от биологията, е опит "да се унищожи природата".

Според документа теориите за социалния пол "често не се основават на друго, освен на объркана концепция за свобода в сферата на чувствата и желанията, или на моментни желания, провокирани от емоционални импулси и волята на индивида в противовес на каквото и да е, основано на истините на съществуването."

В ръководството се подчертава също така, че образователните институции трябва да преподават "според истинската природа на човешките личности" и на основата "на ясна и убедителна антропология".

Facebook logo
Бъдете с нас и във