Банкеръ Daily

Свят

Ватикана отбеляза 40 години от атентата срещу на Йоан Павел Втори

Ватикана отбеляза днес с литургия 40-ата годишнина от опита за убийство на свети Йоан Павел Втори, а в Полша имаше скромни възпоменателни прояви, предаде Асошиейтед прес.

Кардинал Станислав Дживиш, най-близкият сътрудник на покойния папа, отслужи сутрешната литургия при гробницата на Йоан Павел в базиликата "Свети Петър". Дживиш си спомни как Йоан Павел паднал в ръцете му, след като бил прострелян по време на аудиенция на площад "Свети Петър" от турчина Мехмет Али Агджа на 13 май 1981 г.

Йоан Павел оцеля след атентата, прости на Агджа и се срещна с него в затвора.

Дживиш, който беше личен секретар на полския папа, а после беше архиепископ на Краков, преди да се пенсионира, заяви в своята проповед, че Рим често е ставал свидетел на трудноразбираеми прояви на агресия или нападения срещу Църквата.

Католическата йерархия в Полша е подложена на критики заради това, че не се е противопоставила както трябва на сексуалните злоупотреби, извършвани от свещеници.

Папа Франциск отстрани от длъжност или прати по-рано в пенсия няколко полски епископи, обвинени в прикриване на сексуални злоупотреби от духовници.

Франциск отбеляза годишнината от атентата срещу Йоан Павел по време на обща аудиенция вчера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във