Банкеръ Daily

Свят

Васил Гендов е автор на първия български игрален филм

На днешния ден можем да си спомним за българския режисьор, актьор и драматург Васил Димов Гендов (Васил Димов Хаджигендов). Той е автор на първия български филм „Българан е галант“ (прожектиран на 13 януари 1915 г. стар стил), комедия в стила на Макс Линдер (френски актьор, сценарист и режисьор, определян понякога като „първата международна кинозвезда“).

Васил Гендов е роден на 24 ноември 1891 г. в Сливен. В периода 1905-1907-а той е ученик-стажант в театър „Сълза и смях“ и в Народния театър. Неговият дебют е в ролята на Роберт Пфайфер в постановката „Педагозите“ от О. Ернст.

Васил Гендов завършва висшата театрална школа „Ото“ във Виена, специализира в  Берлин във филмовата къща „АИКО“.

В периода 1910-1912 г. Гендов е актьор в трупата на Роза Попова (българска театрална актриса и режисьорка. Съпруга е на детския писател Чичо Стоян). Той работи като драматичен администратор в Русе (1911-1913 г.). Бил е директор на пътуващия драматичен театър „български театър“ в София (1920-1938 г.).

През 1921 г. заедно със съпругата си Жана Гендова той създава Софийския пътуващ театър, на който е директор, режисьор и актьор.

Васил Гендов е основоположник на българското филмово изкуство, създател е на първата българска филмопроизводствена кооперация „Янтра филм“. Гендов е инициатор за създаване на първия Съюз на артистите в България (1919-1920 г.), Съюза на кинодейците в България (1931 г.), както и на „Музея на българската кинематография“ (1948 г.).

Васил Гендов е основател на първия съюз на филмовите дейци (1934 г.). Член е на Съюза на българските филмови дейци. Той е създател е на първия български игрален филм „Българан е галант“, на който е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля.

Васил Гендов създава и продуцира филма „Бунтът на робите“, който е първият български звуков филм и първият филм за Васил Левски. Продукцията е снимана през 1932 г. в Карлово. Както във всичките си дотогавашни ленти Гендов е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля.

Гендов е автор на книгата „Трънливият път на българския филм“ (история на българския филм).

Васил Гендов напуска този свят на 3 септември 1970 г. в София.

 

Комедията  „Българан е галант (джентълмен, кавалер)“

е първият български игрален филм. Прожектиран е за първи път на 13 януари 1915 г. и съобразно технологиите в киното по това време, филмът е черно-бял и „ням“. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. Смята се, че филмът е загубен и са останали едва един-два кадъра от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във