Банкеръ Daily

Свят

Вашингтон: Ще преминем към дела, за да защитим демокрацията във Венецуела

Съединените щати ще предприемат действия в защита на демокрацията във Венецуела. Ще премиенем към дела срещу тези, които се противопоставят на мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела. Сега дойде времето да се действа, за да се подкрепят нуждите на отчаяния венецуелски народ. Това написа в Туитър  държавният секретар на САЩ Майк Помпео. 

Той определи като бандити силите за сигурност, лоялни на венецуелския президент Николас Мадуро, които вчера стреляха по протестиращи. Ранените са около 300, включително колумбийци.

Венецуелските власти разпоредиха разполагането на войски близо до границата с Колумбия и затвориха три граничнни пункта в опит да осуетят подкрепяния от САЩ план да бъде доставена хуманитарна помощ. Войниците влязоха в сблъсък с хора, чакащи пристигането на хуманитарната помощ, и използваха срещу тях сълзотворен газ. Във венецуелския град Урена на границата с Колумбия хора хвърляха камъни по войниците, а голяма тълпа протестираше в подкрепа на хуманитарната помощ.  В същото време първият камион с хуманитарна помощ от бразилското правителство пристигна в град Пакарайма на границата с Венецуела. 

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви в събота, че част от чиновниците от администрацията на Николас Мадуро са напуснали страната и са избягали в Турция,. Вчера четирима венецуелски войници, охраняващи границата с Колумбия, дезертираха. 

Гуайдо призова международната общност да обмисли "всички варианти". Утре той ще пристигне в колумбийския град Кукута, за да участва в срещата на Групата от Лима, на която ще присъства и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. 

Венецуелският опозиционен лидер обаче не призова поддръжниците си да продължат да рискуват живота си и да опитат отново да пробият барикадите, издигнати от социалистическото правителство. Вместо това той отправи още един призив към въоръжените сили да подкрепят опозицията, отбелязва Асошиейтед прес.

Гуайдо се провъзгласи за изпълняващ длъжността президент на Венецуела и беше признат от петдесетина страни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във