Банкеръ Daily

Свят

Вашингтон отново заплашва Анкара със санкции, ако купи С-400

Вашингтон отправи ново предупреждение за възможни санкции срещу Анкара заради намерението да разположи в страната руските противовъздушни ракетни системи С-400.

Говорителката на американското външно министерство Морган Ортагюс заяви, че ако Анкара финализира сделката със закупуване на ракетите С-400 от Москва, Вашингтон ще предприеме санкции, които са предвидени в рамките на Закона за противодействие срещу неприятелите на Америка чрез санкции (CAATSA).

"Ние искаме да сътрудничим с Турция, но нашата позиция остава непроменена. Ако Турция реши да финализира сделката по закупуването на руските ракети С-400, ще трябва да си понесе негативните последствия от своите действия. Това означава, че ще се преустанови доставката на самолетите Ф-35, което би довело до отмяна на участието на турската военноотбранителна промишленост в програмата. А също и санкции, които са предвидени в закона CAATSA", е заявила американската говорителка, съобщиха турските медии.

Междувременно президентите на САЩ и на Турция Тръмп и Ердоган са разговаряли по телефона. Според ръководителя на Дирекцията по комуникации към турското президентство Фахреттин Алтун, Ердоган предложил на Тръмп създаването на съвместна работна група по въпроса за руските отбранителни системи С-400, които се планира да бъдат доставени на Турция.

Преди това турският министър на отбраната Хулуси Акар бе заявил, че договорът за доставката на руските отбранителни системи в Турция е подписан и са уредени детайлите по сделката, но няма да успеят да ги доставят през юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във