Банкеръ Daily

Свят

Вашингтон обмисля въздушни удари по силите на Дамаск

Представители на американската администрация обмислят нанасянето на военни удари срещу режима в Дамаск, въпреки че е малко вероятно президентът на САЩ Барак Обама да ги одобри, пише в. "Вашингтон пост".

Службите за национална сигурност от седмици провеждат консултации в търсене на нови варианти за справяне на кризата в Алепо, които да препоръчат на президента, съобщава изданието. Очаква се днес да се състои среща на съвета на членовете на правителството на САЩ, отговарящи за националната сигурност. Възможно е до края на седмицата да се състои и среща на Съвета за национална сигурност с участието на президента Обама.

Миналата седмица представители на Държавния департамент, ЦРУ и Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили обсъдиха нанасянето на ограничени въздушни удари срещу режима в Дамаск с цел да се възпрепятства продължаващото извършване на военни престъпления срещу мирни граждани в Алепо, както и да се засили натиска за връщане към преговорите, припомня в. "Вашингтон пост".

Според източник на изданието, участвал в дискусиите, на нея са били обсъдени варианти, включващи бомбардиране на сирийски военни летища с крилати ракети и други оръжия с голям обсег. Обсъждан е и вариант за нанасяне на удари, без да се признава това пред обществеността, за да се заобиколят възраженията на Белия дом за военни действия срещу сирийския режим без резолюция на ООН. ЦРУ и Съветът на началник-щабовете са подкрепили "силовите варианти" с аргумента, че евентуално превземане на Алепо ще попречи на целите на САЩ за борба с тероризма в Сирия. Обсъден е и вариант да се изпратят повече и по-добри оръжия на някои сирийски бунтовници.

Междувременно Русия потвърди, че изпраща зенитно-ракетни системи С-300 в Сирия. Целта е да бъдат защитени руските бойни кораби в района и военноморската база на страната в Тартус, обясни говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във