Банкеръ Daily

Свят

Вашингтон: Китай е много по-опасен от Русия

В началото на месеца Съединените щати обявиха, че налагат  санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални.

Китай, за разлика от Русия, е основната заплаха за САЩ, заяви по време на брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

"Китай е нашият основен конкурент. С него имаме конкурентни отношения, в които има елементи на съперничество", каза той. "Има и елементи на сътрудничество, когато това е в наш интерес. Факт е, че Китай, както каза държавния секретар Антъни Блинкен, е основното геополитическо предизвикателство за нас през 21 век. Това е нашият стратегически конкурент", допълни той. 

Според Прайс Пекин представя „качествено различно предизвикателство от другите страни“. "Това не означава, че не се сблъскваме със заплахи от Русия. Те съществуват, но са различни. Ние ясно разбираме заплахите, които Русия носи, като се опитва да печели влияние. Но тя няма потенциала и способността да постави същото предизвикателство като Китай", уточни Прайс. 

Държавният секретар на САЩ заяви в сряда по време на реч за стратегическите приоритети във външната политика, че администрацията на президента Джо Байдън смята отношенията с Китай за основно геополитическо предизвикателство за страната през 21 век. Бликен постави Русия, Иран и Северна Кория почти наравно с него.

В началото на месеца Съединените щати обявиха, че налагат  санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.

Санкциите са в отговор на това, което високопоставените представители на Вашингтон определиха като опит на Русия да убие Навални миналата година, обвинение, което Москва не приема. Предшественикът на Байдън, бившият президент Доналд Тръмп, не беше налагал санкции на Русия заради отравянето на Навални. Байдън обаче е предприел по-твърд подход към руския президент Владимир Путин.

Китай застана зад Русия в този конфликт.

"Ситуацията с опозиционера Алексей Навални се явява вътрешен въпрос на Русия, външна намеса по случая е недопустима",  коментира говорител на Министерството на външните работи на Китай.

Той подчерта, че при взаимодействията на международната сцена не трябва да се прибягва до едностранни санкции. Говорителят изрази надежда, че Русия и другите страни ще успеят да разрешат разногласията по пътя на преговорите и мирния диалог.

Facebook logo
Бъдете с нас и във