Банкеръ Weekly

Свят

Вашингтон и Хавана влязоха в трудни процедури

САЩ и Куба започнаха преговори за възстановяване на дипломатическите отношения помежду си, прекъснати от Вашингтон през 1961-а. "Историческата" по определението на политическите наблюдатели среща започна в 14 часа по Гринуич на 22 януари в Хавана. Делегациите на двете страни оглавяват дами - помощник държавният секретар на Щатите Робърта Джейкъбсън и директорът на отдела за връзки с Америка в кубинското министерство на външните работи Жозефина Видал. Посещението на Джейкъбсън в кубинската столица е първото от ранг помощник държавен секретар на Щатите за последните 38 години. Висши чиновници от американската администрация се надяват Куба да "даде благословия" двете страни да отворят отново посолства и да назначат посланици през идните месеци.

Засега обаче преговарящите са сдържани и предпазливи в оценките си за първите преговори след 17 декември 2014-а, когато щатският президент Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро се разбраха да работят за възстановяването на дипломатическите отношения. Разгорещените спорове за емиграцията по време на сесията от 21 януари, предхождаща срещата на Видал и Джейкъбсън, осветли трудностите по преодоляване на продължилите половин век враждебни отношения между двете държави. Вашингтон иска от Куба да вдигне ограниченията за пътуване на американските дипломати и да предаде щатските дезертьори. Освен това американската делегация обяви, че САЩ ще продължат да предоставят убежище на кубинци по процедура със специални протекции, отказвани на други националности.

Хавана пък поиска от американците да извадят Куба от списъка на страните, спонсориращи тероризма - въпрос, който в момента се разглежда от Държавния департамент. Кубинците се оплакаха, че щатското законодателство пропагандира опасна нелегална имиграция и протестираха срещу специалната американска програма, която насърчава кубински лекари да бягат от острова, наричайки я  "осъдителна практика за източване на мозъци".

Независимо от трудностите държавният секретар на Щатите Джон Кери коментира на 21 януари, че очаква да открие американско посолство в Куба и е готов, когато му дойде времето, да се срещне с кубинския си колега Бруно Родригес, с когото досега е разговарял само по телефона.

В шестата си поредна годишна реч за състоянието на Съединените щати на 20 януари президентът Обама настоя Конгресът да започне работа по вдигане на ембаргото срещу Куба. Критиците обаче охладиха ентусиазма му с мотив, че това ще стане, след като бъдат изпълнени маса предварителни условия: освобождаване на кубинските политически затворници и защита на демократичните права; уважаване на исковете на щатски граждани, чието имущество е било национализирано преди кубинската революция през 1959-а, и предаване на щатските дезертьори, получили убежище в Куба.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във