Банкеръ Daily

Свят

Вашингтон чака разяснения от Анкара за гоненето на дипломати

Американският държавен департамент поиска обяснение за решението на турския президент Реджеп Ердоган да обяви за персона нонграта 10 посланици, сред които на САЩ и Франция, след като те призоваха за освобождаването на правозащитника Осман Кавала.

Вашингтон очаква Анкара да изясни думите на турския президент Реджеп Ердоган за обявяването на посланиците на 10 държави за персона нон грата, включително ръководителя на американската дипломатическа мисия, съобщават от Държавния департамент.

По-рано председателят на Европарламента Давид Сасоли определи действията на Турция като авторитарна тенденция. 

Обявената от Ердоган мярка е заради това, че дипломатите са изразили подкрепа и са поискали освобождаването на турския активист Осман Кавала. Той е обвинен в шпионаж и опит за сваляне на правителството в Анкара през 2016 година.

„Не смейте да идвате в турското външно министерство и да давате нареждания“, заяви вчера Ердоган пред поддръжници. 

Посланиците в Турция на 10 западни държави, в това число Германия и Съединените щати, бяха обявени за „персона нон грата“, обяви вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган

Причината е, че са изразили подкрепа и са поискали освобождаването на турския активист Осман Камала.

Обявяването на персона нон грата е първата стъпка в дипломацията преди експулсиране.

Решението на турския президент е за посланиците на Франция, Германия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Съединените щати, Канада и Нова Зеландия.

Всички те излязоха с обща позиция с настояване на справедлив и навременен изход от процеса срещу Кавала. В писмото на посланиците се посочва, че процесът срещу активиста хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция.

Турското външно министерство определи позицията им като намеса в съдебната система на страната.

Кавала - бизнесмен и филантроп, е в затвора от 2017 година, въпреки че не е осъждан. 64-годишният активист беше оневинен миналата година по обвиненията, свързани с антиправителствените протести през 2013 година в парка „Гези“ в Истанбул.

Оправдателната присъда беше отменена, а срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж и опит да бъде свалено правителството по време на провалилия се пуч през 2016 година.

Ако сега бъде осъден, той може да получи доживотна присъда без право на обжалване.

Активистът отхвърля всички обвинения, а правозащитни организации определиха процесът срещу него като политически мотивиран.

Европейският съд за правата на човека призова за незабавно освобождаване на Кавала през 2019 година.

Съветът на Европа заплаши със санкционна процедура Турция, ако Осман Кавала не е освободен до края на ноември.

Следващото заседание от процеса срещу него е насрочено за 26 ноември - почти 4 години, откакто беше арестуван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във