Банкеръ Daily

Свят

Варуфакис ще се кандидатира като евродепутат в Германия

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, който беше отявлен критик на мерките за икономии, подкрепяни от Берлин в разгара на дълговата криза в еврозоната, ще се кандидатира на европейските избори следващата година в Германия, съобщава Ройтерс.

Движението "Демокрация в Европа" (ДиЕМ25), което той лансира през 2016 г., за да "демократизира" континента, го определи днес за кандидат за изборите за Европейски парламент през май 2019 г.

"Приемам номинацията, защото символизира новата транснационала политика, от която се нуждаем в Европа", заяви той на пресконференция в Берлин, където колегите му разпънаха банер с надпис: "Европейска пролет".

"Призовавам всички вас да се присъедините към нас в това паневропейско търсене на демокрация в Европа, демокрация в Германия, като условие за просперитет и автентична демокрация", посочи той.

56-годишният Варуфакис беше финансов министър за шест месеца през 2015 г. в кабинета на премиера Алексис Ципрас, но се отцепи, когато Гърция подписа третата си поред кредитна програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във