Банкеръ Daily

Свят

Варуфакис: Подготвяхме план за GRExit

Бившият гръцки финансов министър Янтис Варуфакис разкри, че е имало план за излизане на Гърция от еврозоната и за въвеждане на паралелна валута в страната, съобщават гръцките медии. Той разкри, че е имало група в неговото министерство, която е подготвяла GRExit.

Пред австралийски телевизионен канал Варуфакис е определил постигнатото вчера споразумение с кредиторите като катастрофално за Гърция и го сравнил с Версайския договор. "Вместо танкове използваха банки", коментира той.

Според него новите тежки мерки ще са причина неонацистите от "Златна зора" да спечелят повече симпатии.

"Ако партията СИРИЗА, която култивира толкова много надежда в Гърция - на референдума хората дадоха 61% от гласовете си за "не" и предадем тази надежда и преклоним глави пред тази постмодернистична окупация, тогава аз не виждам друг възможен изход освен засилването на "Златна зора", каза Варуфакис.

В интервю за сп. "Нюзстейтстмън" бившият финансов министър е разкрил, че сериозно обмислял вероятността за GRExit и че бил предложил издаването на паралелна валута по калифорнийски модел, както и "подстрижка" на заемите от Европейската централна банка в случай, че гръцките банки бъдат затворени.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във