Банкеръ Daily

Свят

Варшава ще съживява икономиката с европейски фондове

Полското правителство ще увеличи разходите за здравеопазване и за придобиване на собствени жилища като част от широкомащабен план за стимулиране на стопанството, финансиран основно от фондове от Европейския съюз. Целта е да се съживи икономиката на страната и кабинетът да си върне позагубената популярност.

БВП на Полша се сви за четвърто поредно тримесечие в периода януари-март 2021-а в резултат на последната пандемична вълна, която нанесе удар върху бизнесактивността. 

Правителственият план предвижда промяна на националните данъци, която ще увеличи преразпределението им като намали налозите на по-бедните и на семействата с деца. Разходите за здравеопазване ще нараснат до 7% от БВП в рамките на шест години от 5.3% през 2021-а, а наредбите за някои жилищни кредити ще бъдат променени, за да станат заемите по-достъпни. 

Полският премиер Матеуш Моравецки похвали новия план, получил прякора "Новата сделка на Полша", и заяви, че благодарение на него "за първи път поляците ще могат да вземат съдбата си в собствените си ръце". Той ще даде възможност за модернизиране на страната и същевременно ще парира "външните" заплахи за католическите й корени. 

Програмата от стимули е подписана и от трите партии на правителствената коалиция, която от месеци спореше по ред въпроси: от сътрудничеството с ЕС до политиките за климата и персоналните решения в контролираните от държавата компании. 

Според опозицията предложеният от правителството план цели по-скоро да задържи на власт управляващата партия "Право и справедливост" след следващите избори през 2023-а, а не да излекува раните на страната. 

Планът включва наливането на 72 млрд. злоти (19.3 млрд. щ. долара) годишно, които трябва да помогнат за възраждането на икономиката след пандемията. Полша трябва да получи 58 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни помощи от пандемичния фонд за възстановяване на ЕС. 

Ключовите компоненти на програмата включват, както следва:

- освободени от данъци парични преводи в размер на 30 хил. злоти годишно и промени в ДОД, които, според Моравецки, ще "подпомогнат" 18 млн. поляци или близо половината от населението на страната;

- държавни гаранции на жилищни заеми от 100 хил. злоти на кредитополучател на възраст до 40 години и субсидии за погасяване на ипотеки от 20 хил. злоти на дете, започвайки от второто - до максимум 160 хил. злоти 

- преустановяване на практиката на трудови контракти, които разрешават на работодателите да наемат служители без пенсионни осигуровки;

- еднократна помощ за дете в размер на 12 хил злоти, започвайки от второто;

- ръст на разходите за здравната система, финансиран частично от новите данъци, до около 200 млрд. злоти до 2027-а от грубо 150-160 млрд. злоти, очаквани през 2023-а. 

Планираните данъчни промени ще повишат чистите доходи на хората с по-високи потребителски възможости и склонност да пазаруват, което ще добави между 0.3% и 0.4% към икономическия растеж през 2022-а, сочат анализи на държавната банка "Пекао". Те прогнозират ръст на БВП на Полша от над 5.5% през идната година. 

Пандемията потопи полската икономика в първата рецесия след падането на комунизма през 1989-а и изправи на ръба на колапса недофинансираната здравна система на страната. През миналата година Полша регистрира най-много починали след втората световна война. А подкрепата за партията "Право и справедливост" падна под 30% в някои сондажи на общественото мнение, което предполага, че опозицията може да вземе властта при следващите избори, ако се обедини. 

Първоначалните намерения на правителството бяха да огласят програмата от стимули през март, но поредната пандемична вълта и разногласията в управляащата коалиция наложиха няколко отлагания. В началото на май пък една от партиите в кабинета гласува против ратификацията на програмата от стимули на ЕС заради опасения, че достъпът на Полша до средствата може да бъде отрязан заради нарушения на правовия ред. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във